Lyxigt att dricka kaffe

Lyx i vardagen. Kan vara mycket. För mig är det, och har varit under många år, att dricka *trumvirvel* gott kaffe. Antingen hemma eller ute på lokal - på det som vi i vardagsspråk kallar för café. Eller numera även ofta kaffebar. I ärlighetens namn så har jag inte tänkt på det som lyx, men däremot alltid sett fram mot dessa kaffestunder. När jag arbetade med kommunikation på Centerpartiet gick jag nästan dagligen ut för att köpa mig en god kopp kaffe - det gjorde ofta min dag.

Med tanke på hur mycket kaffe vi dricker i Sverige är det förvånande hur mycket dåligt kaffe som faktiskt dricks. Och som vi tillåter oss att dricka. Då menar jag exempelvis bryggkaffe som har stått på varmhållning i en timme, eller automatkaffe där maskinen rengjordes förra seklet. Dock verkar det som att alltfler börjar få upp ögonen för att det faktiskt går att dricka annat kaffe än det vi är vana vid; att det går att välja bönornas ursprungsland, på samma sätt som när vi väljer att köpa vin från ett visst land. Eller ännu mer penetrerat: du kan nu för tiden välja vilken gård dina bönor kommer från - det är faktiskt ganska häftigt. Exempel på ett sådant kaffe hos Willmanders är Drop Coffee-rostade Yukro, vars bönor kommer från Jimma i Etiopien.

#006 #blogg100

Kommentera