Barista Cup 2012

Barista Cup

I helgen gick årets upplaga av Barista Cup av stapeln, eller med andra ord svenska mästerskapen i kaffe. De tävlande ska på femton minuter framföra en presentation där de serverar fyra espresso, fyra cappuccino samt fyra signaturdrinkar. Val av kaffe är upp till den tävlande, och de bedöms av fyra smak-, två teknik-, samt en huvuddomare. För att vinna tävlingen krävs att man uppfyller följande kriterier (vilka är samma som i World Barista Championship):

A. Has a mastery of technical skills, craftsmanship, communication skills and service skills and is passionate about the
barista profession
B. Has a broad understanding of coffee knowledge beyond the twelve drinks being served in the competition
C. Prepares and serves high quality beverages; and
D. May serve as a role model and a source of inspiration for others.

Årets vinnare, och därmed Sveriges representant i WBC, blev Per Nordell från Åre Kafferosteri, vilket han driver  tillsammans med sin fru Eva Gefvert Nordell. Per har arbetat med kaffe i fem år och som barista i tre år. Hans tävlingskaffe var Finca Aragon från Guatemala. På scae.se hittar jag domarnas motivering:

Per Nordell, med sin klanderfria teknik, tävlingens bästa espresso och en välbalanserad och läskande signaturdrink med anor från hans farfar, är Årets Barista och vinnare av Barista Cup 2012.

Per Nordell och Ulrika Ingemarsdotter

Ulrika som konferencier under Barista Cup

På bilden ser ni Per Nordell bli intervjuad av mig som var konferencier under de två dagarna. Tvåa i tävlingen blev förra årets vinnare Alexander Ruas  och trea Oskar Alvérus, båda från Drop Coffee.

Brewers Cup och Koppnings SM

Manuell bryggning av kaffe blir allt vanligare, och naturligtvis går det att tävla i det också. Vinnare i Brewers Cup blev i år Eskil Ingvarsson från Johan & Nyström och han kommer därmed att representera Sverige i World Brewers Cup.

Koppnings SM är en tävling som går ut på att provsmaka kaffe (för att förenkla det lite) och vinnare blev där Christina Jorme från Zoégas.

Kommentera