Ulrikas kaffelänkar – 27 mars

Blir man krasslig är det lätt att låta bloggen vila. Så även denna. Nu hoppas jag dock vara tillbaka på rätt spår igen, och inser hur mycket intressant jag inte har möjlighet att länka till (det skulle bli en på tok för lång bloggpost).

För några veckor sedan öppnade Starbucks sin första Koncept-butik i Europa, mer bestämt i Amsterdam. Lokalen ligger i det förre detta valvet till den historiska Amsterdamsche Bank, och de bilder jag har sett visar en fantastisk lokal varför många utanför kaffe-världen redan skrivit om butiken. Om kaffe-delen skriver Starbucks själva i sitt pressmeddelande bland annat:

The store will function as a test space for rare and exclusive coffees, diverse coffee brewing methods, and new food concepts. ... It will be the first store in continental Europe to serve Starbucks Reserve®, a premium line of single-origin coffees featuring some of the world’s rarest, most exotic and exquisite coffees. It will also debut Starbucks first Clover® brewing system in Europe.

Detta ställe är nog det enda som skulle få mig att frivilligt besöka kaffekedjan ;). Läs även Dear Coffee I Love You.

Att kaffeupplevelsen på de flesta restauranger uteblir är de flesta inom kaffevärlden rörande överens om. Helt hopplöst är det dock inte, och arbete pågår för att få krögarna inse vad en bra kaffe-upplevelse gör för helhetsintrycket av ett restaurangbesök. För några veckor sedan utsåg White Guide Sveriges bästa krogar 2012. I kategorin årets kaffeupplevelse vann Lux med motiveringen: "För att värna om måltidens avslut på alla sätt och främst genom en varierad meny av estatekaffen med tydliga karaktärer som matchar ambitionsnivån i kök och vinkällare."

När folk frågar mig varför jag intresserar mig för kaffe förklarar jag ofta kaffeindustrin är en hel näringskedja som börjar i en annan del av världen än den vi bor i. Det är ett kretslopp där det ena beror av det andra. Och det kretsloppet ska inte vara fyllt av skit - spårbarheten är en viktig faktor liksom kaffeböndernas levnadsvillkor. Dock har jag - ännu - inte så mycket kunskap om det senare, men genom att göra medvetna val när jag inhandlar mina bönor ökar chansen att bidra till den goda kaffenäringen. Lite nedslående är det dock att läsa A day in the life of a coffee farmer. Mer positivt är det att läsa om kaffeproducenterna Francisca och Oscar i Costa Rica.

Finalen i Barista Cup närmar sig med stormsteg, den går av stapeln på Hilton Slussen (Stockholm), den 23 april. Alla som känner sig hugade är välkomna. Före finalen är det dock semifinal, nämligen den 22 april på Hilton. Och före semifinalen, lördag 21 april, är det dags för andra omgången av TNT Sthlm, vilket är en tävling i latte art. Tiden är 19.00 och platsen Kafé Esaias.

Wet Mill heter en nystartad blogg där man ämnar ta upp följande: "Within the coffee industry, how coffee varieties impact taste is a relatively marginalized topic; among most coffee drinkers, it’s hardly a consideration. Most identify coffee by origin - the country, or region, or farm - rather than variety. Should we pay closer attention to varieties? What is the impact on flavor." Bloggare är bland andra Tim Wendelboe och James Hoffmann, och den startades av Oliver Strand från NY Times. Har du själv en fråga, kan du ställa den på Wet Mill.

Till sist en bild av Carl Ahlman på Johan & Nyström, tillika en av semifinalisterna i Barista Cup och Agnes Klintenberg, barista på Gamla Enskede Bageri. Om några dagar kan ni även träffa henne på bageriets avknoppning påOlof Palmes Gata: Stenugnsbageriet Le Violon Dingue.

Agnes och Carl på J&N

Kommentera