Blogg

Artiklar, nyheter och intervjuer från Willmanders

 • Från Södermalm till Söderberg & Sara

  Drop Coffee och Sjön
  Vid varje skolavslutning i grundskolan hade mamma och jag en enkel tradition som jag nu uppskattar minnet av: hon handlade helt enkelt varsin glass till oss i tobaksaffären som låg mellan skolan och mitt barndomshem (jag antar att hon mötte mig där när jag blev lite äldre, och inte ville ha med någon förälder på avslutningarna). Det är ett fint minne. Idag har jag skapat en egen tradition som träder i kraft varje gång jag tar bilen längre än cirka fem mil, och det är att handla en god kaffe på Drop Coffee. Jag är barnsligt förtjust i denna relativt nya tradition.

  Sålunda stannade jag och mitt ressällskap utanför Drop innan vi begav oss mot den skånska myllan förra i veckan. Det var en bra start vädret till trots.


  Sjön
  Vägkrogar är aldrig speciellt roligt, det tror jag vi kan vara överens om. Och det där med att göra matsäck är jag för lat för. Som en tok satt jag därför och googlade och hoppades kunna hitta ett okej hak i närheten av Jönköping, och det gjorde jag. Skam till sägandes hade jag inte koll på Tommy Myllymäkis restaurang Sjön (som på sommaren heter Sjönt)  i just Jönköping vid Vätterna södra ände. Tack Google.  Vi inledde med solvarma svenska tomater med en perfekt krämig buffelmozzarella och basilika. Som huvudrätt valde jag en grillad hel forell, med tillbehör som fänkål och  grillad citron.  Och eftersom jag inte var den som körde så passade ju Champagne perfekt till detta. Om ni är i krokarna vore det synd om ni missade Sjön.

  Sjönt

   

  Sjönt


  Koppi och Lakritsfabriken

  Stopp för natten blev Helsingborg där vi hann med ett - alltid lika trevligt som bra -  besök på kaffebaren Koppi som rostar sitt eget kaffe (kommer en separat bloggpost om Koppi, därför kortfattat nu). Ett snabbesök hann vi också med på Lakritsfabrikens  nya lakritsshop med tillhörande café, strax utanför Helsingbors centrum. Fascinerade hur snabbt de har vuxit sedan starten 2011. Det är också ett varumärke som sätter kvaliteten långt (längst?) fram, vilket ju ligger helt rätt i tiden då uppskattningen för naturliga råvaror och kvalitet växer sig allt starkare.

  Hamnen i Helsingborg

  Koppi
  Lakritsfabriken

   

  Ystad Saltsjöbad
  Resterande två nätter på vår korta semester tillbringades på Ystad Saltsjöbad. Personalen var trevlig, och rummen som höll hög standard var rena och fräscha (det är ett superviktigt kvalitetskriterium för mig när jag bor på hotell). Fönster mot havet, och badrock. Tyvärr var middagen desto sämre. Återigen beställde vi in tomater med buffelmozzarella, i menyn Caprese. Mozzarellan, som omöjligt ha tillverkats på buffelmjölk, var gummiliknande och smakade som den billigare varianten man köper i mataffären, det vill säga ingenting. Den lättrimmade torsken till huvudrätt var torr och intetsägande. Dagen efter gjorde vi ett nytt försök, och blev tyvärr inte gladare av det. Lite konfunderad är jag över att restaurangen platsar i White Guide.

  Ystad Saltsjöbad

   

  Söderberg & Sara, Österlenchoklad och Mogen & Grus Kaffebar
  I torsdags, efter en härlig (nåja) löptur vid havet begav vi oss mot kafferosteriet/vedungspizzerian/caféet Söderberg & Sara i Löderup. Jag blev såld på en gång. Inte för kaffet men för allt annat. Naturvinerna.  De har även ett café i Ystad med tillhörande stenungsbageri. Brödet bakas på ekologiskt mjöl från närområdet , och gräddas i stenung (kan det bli mer hipster). Och nu har jag flera fantastiskt goda bröd i frysen. Separat bloggpost kommer.

  Från Löderup är det inte långt till Skåne Tranås och Österlenchoklad. Förra veckan var Mogen & Grus Kaffebar från Söder i Stockholm där för att servera specialkaffe - det var alltså som två presenter i en för mig. Österlenchoklad är även det en pärla, liksom Mogen & Grus, och separata bloggposter kommer därför. Inte många hundra meter från chokladfabriken ligger förresten en av Sveriges, för tillfället, bästa restauranger Daniel Berlin. Men för att kunna äta där bör man ha ett kvartals framförhållning.

  Ulrika på Söderberg & Sara

  Söderberg & Sara

  Österlenchoklad

   

  Dolce Sicilia
  Som ett fint avslut på denna resa och matkavalkad stannade vi, efter en hel del övertalning från min sida, i Malmö för att äta den godaste glassen jag tror att jag har ätit. Glassbaren heter Dolce Sicilia, och är alltså italiensk. Chokladsorbeten är len och inte alls så söt som vanlig sorbet, detsamma gäller för fruktsorbeterna. Råvarorna sägs vara de bästa och med tanke på glassens smak så torde det stämma. Jag beställde också en dubbel espresso till, men det italienskrostade stuket är inte för mig. Men glassen.

  Glass på Dolce Sicilia

 • Willmanders och Ruas på Webbdagarna

  För tredje året i rad serverade Willmanders, i samarbete med Alexander Ruas, specialkaffe för 3000 besökare på populära Webbdagarna i mars. Kaffet vi valde ut i år var rostat av Drop Coffee, samt Kafferostare Per Nordby (se kaffemenyn nedan).

  "Godaste kaffet jag någonsin druckit", var bara ett av omdömena.

   

  Ulrika och Alexander på Webbdagarna. Ulrika och Alexander på Webbdagarna.

  Vill du också anlita oss? Vi vill. Du når oss enklast genom att mejla till Ulrika.

  Kaffemeny, Webbdagarna 2014

 • Åre Kafferosteri

  Tag ett kärlekspar med en gemensam tanke att starta eget och ni har början på det som sedemera blev Åre Kafferosteri, och som drivs av Eva Gefvert Nordell och Per Nordell.

  Att det blev just ett rosteri som Eva och Per startade kan vi tacka de amerikanare som Per fjällvandrade med sommaren 2006. Och som ställde sig undrande till den brist på specialkafferosterier som då rådde i Skandinavien. Per väntade inte utan ringde från en fjällstation och sa att han nu visste vad vi skulle satsa på, berättar Eva.

  De är båda utbildade lärare men tröttnade, efter flera års arbete, på skolvärlden då de inte tyckte att det arbete la ner uppskattades tillräckligt mycket. Eva är noga med att poängtera att det inte var något fel på eleverna, men allt runt omkring blev för mycket säger hon.

  – Vi är väldigt drivna båda två, och kände att vi ville lägga vår energi på något eget i stället.

  Hur definierar du specialkaffe?
  – Jag tycker att SCAA (Speciality Coffee Association of America) har en bra definition. I korthet kan man säga att råkaffet ska kunna spåras till sitt ursprung , det ska ha koppats (enkelt sagt provsmakning av kaffe) och fått minst åttio poäng av hundra för att vara ett specialkaffe.

  Eva berättar att deras målsättningen är att rosta världens bästa kaffe, och det kan endast uppnås genom att köpa bra och hållbara råvaror. Ärlighet är viktigt för oss, och kunden ska alltid veta vad de får, säger hon.

  Åre Kafferosteri har, precis som många andra specialkafferosterier, valt att inte arbeta med certifiering av kaffet. Varför?
  – Jag anser att det riskerar att slå undan de små odlarna. I exempelvis Guatemala är åttio procent av odlarna självständiga bönder, och enligt Fair Trade måste man ingå i ett kooperativ för att bli certifierad. Det i sin tur innebär ju att vi skulle vara väldigt begränsade i vårt val av odlare.

  – För konsumenterna kan det vara skönt och enkelt med en stämpel, men jag anser att konsumenten måste börja ta ett större ansvar för vad de köper då certifieringar inte alltid är tillräckligt. Köper man kaffe från oss kan man dock vara säker på att det är schyssta arbetsförhållanden på gårdarna i ursprungsländerna, och en hållbar odling.

  Eva är noga med att påpeka att man inte kan åka till ursprungsländerna och med sina svenska ögon säga åt de hur saker och ting ska skötas.

  – Det måste vara schyssta förhållanden på farmen, men det måste också få vara på
  deras sätt.

  Per och Eva

  På bara sex år har alltså paret Eva Gefvert Nordell och Per Nordell hunnit starta ett rosteri från grunden utan några förkunskaper om kaffe, de har besökt många av de gårdar vars kaffe de rostar och 2012 representerade Per Sverige i World Barista Championship i Wien (efter att ha vunnit den svenska uttagningen). Eva har kommit tvåa respektive trea i World Roasters Cup som avgörs i Taiwan varje år i december sedan två år tillbaka. Hon kommer att tävla i år igen.

  Berätta hur ni kom igång.

  – Det var jag som 2007 startade och drev rosteriet till en början medan Per jobbade på Holiday Club för att dra in pengar - vi var alltså båda två i detta från början. I december 2008 sa han upp sig, och mellan januari och maj 2009 delade vi på en taxitjänst vilket gjorde att vi hade en heltids lön in.

  Det var mycket att lära och studera under första året. Förutom allt som direkt hade med kaffe att göra, var Eva tvungen att lära sig hur rosten, av märket Diedrich, fungerade. Hon fick dock värdefull coaching av enmansrostaren David Haugaard. Även samtalen med Johan Ekfeldt (en av ägarna till Johan & Nyström) var betydelsefulla under den här perioden.

  Hur går det att arbeta med sin partner?
  – Det är helt fantastiskt. Jag läste i en tidning om företagande där de varnade för att man kanske inte lyssnar på varandra men för oss fungerar det jättebra. Jag kan faktiskt inte tänka mig en smartare kille att ha företag med, och jag litar på Per till hundra procent.

  Vilken är din roll i företaget?
  – Jag är rostmästare och rostar det mesta av kaffet, medan Per rostar till några av av de restauranger och caféer vi levererar till. Före rostningen tar jag fram alla profiler, samt köper in bönorna. Trots att det är jag som bestämmer när det gäller just den biten har vi aldrig grälat om det, vilket säkert beror på att vi har väldigt lika smak.

  Eva berättar att hon tycker om blommiga kaffen som är lätta och söta och har en hög balanserad syrlighet. Alltså långt från de generiska mörkrostade kaffen vi ofta hittar i
  mataffärerna.

  – Mörkrostat kaffe smakar bara rostat och bränt. Bra kaffe är så mycket mer
  än så. Vi vill att gästen ska kunna känna kaffets olika ursprung och förstå att det är ett bär.

  Att prata med Eva är som att ge sig själv en energiinjektion. Hennes engagemang går inte att ta miste på, och pathoset genomsyrar vartenda ord. Inte minst när vi kommer in på detta med skillnaderna på kaffe och kaffe.

  – När kockar eller sommelierer avfärdar kaffe fast de uppenbart inte har en aning om vad bra kaffe är blir jag jätteledsen, och förbannad. Inte bara för vår skull utan för att jag vet hur mycket arbete som ligger bakom hela specialkaffekedjan som börjar på farmen, går via vårt rosteri och till slut hamnar i gästens kopp. Men det stoppar mig inte, det är bara att enträget fortsätta med vår sak. Med det vi tror på.

  Trots att inte alla sommelier eller kockar är mottagliga för specialkaffe så har mycket hänt under de senaste tio åren i Sverige. Samtalet flyter osökt in på kaffekedjan Espresso House som, trots att det är en kedja, säger sig “brinna för kaffe”. Och personligen dricker jag mycket hellre kaffe där en på ett café där de inte har en susning om vad de serverar för kaffe. Jag frågar Eva hur hon ställer sig till dem?

  – Jag tror att det kan vara bra om de får ut budskapen om specialkaffe, blir hennes korta svar.
  – Men det är också viktigt att man slutar vanhelga namnet specialkaffe. Vi måste få in i folks medvetande att det handlar om en viss kvalitet och grad på kaffet. Och att det inte handlar om espresso gjord på en viss maskin.

  Vad tror du om specialkaffets framtid i Sverige?
  – Jag tror att försäljningen kommer att öka, och att folk successivt börjar förstå vad det faktiskt är. Det kräver dock att vi, kaffemänniskorna, måste synas och höras mer. Många tycker att specialkaffe är snobbigt, och det vill vi ju inte att de ska tycka. På Kabinbaren (den kaffebar som Eva och Per driver under skidsäsongen i Åre), berättar vi alltid om kaffet för gästerna så de vet vad de kan förvänta sig. Men utan pekpinnar. Vi vill att de ska uppleva något fantastiskt och vi berättar hur vi tänker, men vill de ha mjölk i kaffet så får de naturligtvis det. Förhoppningsvis har vi sått ett frö och rätt vad det är vågar de prova - det är jätteviktigt för oss.

  Vill du köpa kaffe från Åre Kafferosteri kan du göra det hos Willmanders. Naturligtvis.

 • Kaffesverige - vänta er något bra!

  Idag har jag druckit kaffe för första gången på fyra dagar. Märkligt vad lite influensa kan utplåna önskan om att dricka det som man i normala fall inte kan vara utan. Medan jag har varit sjuk så har Smakfamiljen öppnat en kaffebar i Parallell Gallery, Hornsgatan 149, och det kommer att bli ett av helgens utflyktsmål.

  Vidare ska jag försöka komma i fatt bloggandet så pass att det blir en del längre och fördjupande poster. Jag har bland annat en intervju med Eva Gefvert Nordell från Åre Kafferosteri att locka er med : ). Dessutom är det lite andra spännande saker på gång:

   

  twitter.com/damgaard

  #014 #blogg100

 • Vilka är personerna bakom Stockholm Roast?

  Har ni hört talas om Stockholm Roast? Om inte så läs gärna den här intervjun jag gjorde med de förra våren. Om ja  så läs gärna den här intervjun jag gjorde med de förra våren. Här är ett utdrag:

  De säger själva att de är ett litet hantverksrosteri med fokus på att hitta bönor som de tycker är perfekta, för att sedan rosta dessa till ytterligare perfektion. Bakom varje blend de gör finns en tydlig tanke om vem den är till för, hur den ska smaka och hur den ska tillredas. Viktigt är även hur de etiketterar påsarna då dessa enkelt ska kommunicera innehållet till kunderna. Inte minst viktigt är det att hitta kunder som passar deras kaffe.

  - Vi är inte intresserade av att pracka på kaffe på kunder som egentligen inte vill ha det, eller som inte har något behov av det, säger Öner. Däremot vill vi att våra kunder verkligen ska få en kaffeupplevelse när de dricker vårt kaffe. Många målar upp en bild av att du kommer få en upplevelse när du dricker deras kaffe, men vi vill att du verkligen ska uppleva något.

   

  #013 #blogg100

  #influensa

 • NY Times lär sig skapa den perfekta koppen kaffe

  Alltjämt från sjuksängen blir det ett kortinlägg och ett lästips från NY Times: Learning to create the perfect cup of coffee. Artikelförfattaren, Matt Richtel, är initialt skeptisk:

  Am I skeptical? Well, making coffee, even espresso, roughly entails pouring or pushing water through coffee. Sometimes by flicking a switch or pushing a button. Sure, Ant, you can up my coffee game, and then I’ll spend three days at Camp Let’s Make Oatmeal.

  And, hey, I’m not precisely a blank slate. Without any training, I brew a very solid morning latte. And it’s superior to Starbucks, I brag to my wife, using only a $100 espresso maker and beans from a local cafe.

  #012 #blogg100

 • Bloggtips från sjuksängen

  Med hög feber tryter orken, men bloggutmaningen #blogg100 fortskrider ju alltjämt på och den vill jag inte bryta. Men att understundom göra det lite enkelt för sig tycker jag är sunt så länge det gagnar målet. Jag hade därför  tänkt lägga in ett snyggt klipp som skulle visa de bloggar om kaffe jag följer (såväl svenska som internationella), men Google Reader gör det inte enkelt för mig så det får bli en länk till sidan i stället.

  Säkerligen finns det en hel uppsjö med bloggar som jag inte uppmärksammat, och listan fylls kontinuerligt på när jag hittar något jag tycker verkar intressant.

  #011 #blogg100

 • Sjukling inloggad på HBO Nordic

  Vill så gärna skriva något bra. Men är sjuk med 38,5 graders feber. Uppsidan är dock att jag kan frossa i HBO-serier utan att få dåligt samvete över att något annat pockar på, ity jag orkar inte göra något annat.

  Och det att jag sprang i förmiddags trots att jag kände den annalkande febern var kanske inte det mest smarta jag har gjort - men ibland är jag envis som en skär gris som pappa skulle ha sagt.

  Trevlig fredagkväll önskar jag er!

  #010 #blogg100

 • Tävla i kaffe, del 2

  I kväll var det dags för TNT (thursday night throwdown), vilket i korthet innebär att ett gäng baristor träffas just en torsdag och tävlar i vem som gör den snyggaste latte-arten. Publik är vanligt förekommande. Jag skulle dock säga att tävlingen är sekundär, medan det primära är att träffa kollegor och vänner i branschen under trivsamma omständigheter - precis så som man gör i de flesta branscher.

  TNT januari

   Och tävlingen? Den vanns av Nicolas Castagno, som även vann gårdagens Brewers Cup.

  #009 #blogg100

 • Tävla i kaffe, del 1

  Brewers cup är en tävling i manuell kaffebryggning, och den pågår i skrivande stund på Fastfood- och kafémässan i Kista. Det bryggda kaffet bedöms på såväl smak som den tävlandes framförande, och de tävlande ska servera tre separat bryggda koppar kaffe till tre domare. Två tävlingsomgångar, en första runda och en finalomgång ska ge en vinnare som representerar Sverige i World Brewers Cup i Melbourne senare i år.

  Erik och TobiasIgår gick ännu en tävling av stapeln och det var Koppnings-SM, vilket är en provsmakningstävling. Låter enkelt? Det är det inte. De bästa kan känna från vilket region ett kaffe kommer i från. Man kan, som jag skrivit om tidigare, hitta många många smaker i en kopp, närmare bestämt runt 800-900 smakämnen...  Vinnaren som kommer att representera Sverige i World Cup Tasters championship i Nice är Tobias Palm, som du i vanliga fall hittar i Johan & Nyströms konceptbutik. Tobias är dessutom en av deltagarna i Brewers Cup, och han inledde den med de ungefärliga orden: Kaffe är som Zlatan, alla pratar om det oavsett om man gillar det (honom) eller inte. Och så är det nog.

  Per Nordby

  Under de två dagar som mässan pågår har det även arrangerats Coffee speed tasting där cirka fem specialkafferosterier,   en i taget, presenterar ett av sina kaffen. Jag har testat kaffen från Drop Coffee, da Matteo, Per Nordby Kafferosteri (se bild) kafferosteri med flera. Fantastiskt gott, mycket smakrikt, och snälla ni - våga prova kaffe som inte kommer från de stora jätterna och som därför ofta är generiska i smaken.

  #008 #blogg100